Thursday, December 17, 2009

17. december

Vores umage venner nærmede sig Wall Street, som er den allerældste bebyggelse på øen Manhattan. New Yorks bankende pengehjerte.

Isbjørnen Gus, nissebørnene Bom og Tvitte og Nøddeknækkeren fra de tyske bjerge på vej for at finde den forsvundne Josef og redde julen samt et pænt lille - det vil sige stort - middelklassehus til Maria og den førstefødte søn.


Posted by Picasa
Wall Street betyder egentlig Mur-gaden, fordi de allerførste hvide, der slog sig ned her - det var hollændere - rejste en mur af palisader for at beskytte sig mod alt vildt. Ligesom små børn tit føler sig tryggere med en natlampe tændt, følte disse mennesker, der havde sejlet mange måneder på skibe fra Europa for at lande her, sig mere sikre og mindre bange, når de sov bag en høj mur.

Selv i dag kan Wall Street og kvarteret omkring minde om en gade omkranset af mure. Jo tættere vores firmandsbande kom på bankerne og børserne og investeringsfondene - det er de steder, hvor man kan blive meget rig eller meget fattig meget hurtigt - jo tættere syntes også bygningerne at rykke sammen, jo højere skød de i vejret. Som om de dannede nye mure af mursten, beton og stål.

Skyskraberne. Sådan hedder de højeste bygninger i verden. Så høje, at de syntes at røre ved skyerne. Pirke til dem med deres toptårne og spir. De blev bygget så høje, fordi jorden var dyr, men også for at vise verden, at man kunne bygge noget så overlegent som en bygning på 100 etager. Mænd skruede de skruer i, der holder jernkonstruktionerne sammen. Spiste deres madpakker i 100 meters højde. Overbalance var den sikre død.

De allerkendteste er bygger i 1930'erne art déco-stil. Det er bygninger som Empire State og Chrysler.

Det kan nok være, at nissebørnene Bom og Tvitte hoppede op, da de så dem.


Posted by Picasa


Posted by Picasa
For Tvitte var det næsten som om Champagnes hovedby, Reims, og New York var tvillingebyer pga udseendet. Selvom Reims er en ældgammel hovedstad og New York blot en opkomling ved siden af. Deres huse deler byggestil.

Reims var Romerrigets nordlige hovedstad. Men den forsvandt nærmest under 1. Verdenskrig. Kun en lille ubetydelig del (to procent) overlevede krigen.

Bagefter forærede Rockefeller, der havde så mange penge, at hans navn en overgang betød det samme som at være enormt rig, penge til byen Reims, så den kunne blive ordentlig genopbygget.

Da jeg var barn kunne man sige om nogen, at de var rige som Rockefeller, og jeg vidste, at det betød mange mange penge. Men jeg vidste ikke, at Rockefeller hørte New York til, og at han f.eks. byggede den kompleks af bygninger, hvor New Yorks store juletræ står hvert år. Også i år takket være Bom og Tvitte. Men det er der nok ikke så mange, der ved. Undtagen jer.

Men Bom så noget helt andet. Empire State-bygningen:


Posted by Picasa
"Se, Tvitte," sagde han ivrigt. "Det er jo præcis den kæmpebygning, som er inde i vores magiske snevejr sammen med kæmpeaben."

102 etager høj tog det 3400 arbejdere lidt mere end et år at bygge den. De fleste af dem immigranter fra Europa. I 41 år var den verdens højeste bygning.


Posted by Picasa
"Kæmpeaben, men det er jo King Kong," indskød Gus "Det er en af verdens første monsterfilm, og den foregår lige præcis i New York, blandt andet ved Empire State. Hvor har du dit snevejr fra, Bom?"

"Det er vores fars og mors," sagde Bom, "Vi kiggede lidt på den, og 1-2-3 før vi kunne nå at sige risengrød, sad vi her i New York."

"Well," sagde Gus, der talte amerikansk ligesom alle de andre new yorkere, men også kunne klare andre sprog sådan til husbehov, man var vel kosmopolit, "It's magical, ryst den lige en gang igen."


Posted by Picasa
Det gjorde de så.

Og tænk bare, Empire State bygningen fik som med et trylleslag de fineste julelys, der dækkede hele toppen i rødt og grønt.

Meget smagfuldt, meget nydeligt, syntes Tvitte.


Posted by Picasa
De moderne kæmpebygninger var vel nok ikke så fine som de gamle, til gengæld havde de tit spejlvinduer på alle siderne, så man kunne se de fineste spejlinger af de gamle bygninger i dem, og det så til gengæld meget flot ud.

"Men", tænkte Tvitte, "det var ikke noget for mig at være vinduespudser her."

"Til gengæld," tænkte Bom, "var det måske spændende at bygge huse."

Og det var der flere andre, der også syntes. Her er f.eks. to storebrødre, der er i gang med at bygge Paris. Lige midt på Manhattan i New York.


Posted by Picasa

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home