Thursday, December 23, 2010

23. december

Og gåsen kom på marken, da kornet blev kørt væk;
det kunde han nu lide, og derfor sa'e han "Gæk!"
Ved Mortensdag kom pigen ud med den blanke kniv,
da gøs han, for han tænkte, det gjaldt hans glade liv.

Hun sleb den på sin tøffel, han fik en grusom skræk;
højt fløj han over gærdet, mens han hvinede "Gæk!"
Men pigen tog ham ikke, hun greb en anden en;
da dansed han på marken på sine lave ben.

De drev ham hjem fra marken, på vejen fik han smæk;
han virrede med halen, og han hvæsede: "Gæk!"
Da satte ham på sti, og de propped maden ned,
de holdt ham fast om halsen, skønt han kneb, og han bed.

Til julen blev han slagtet, da fik hans hals et knæk;
dengang de vred den, skreg han sit allersidste "Gæk!"
Så lå han ganske stille, han mærked kniven knap,
som tog hans hvide vinge og røde gåselab.

Til torvs ham pigen bragte; der roste man hans vægt.
Han æbler fik i maven og blev så dejlig stegt.
En julegås, det blev han, og det er ikke lidt,
og mor har skummet af ham en vældig krukke fedt.

Nu er gåsen i Peter jul jo ret død for det meste, når vi hører om den, men lige i disse vers hører vi om det kække gåseliv på marken den grønne.

Vi har også af og til en gås her i Verzy. Dvs det er ikke os, der har den, men et ægtepar et par stenkast fra os - her er alt stort set højst et par stenkast borte - og især da børnene var lidt mindre, gik vi ofte på besøg.

Der lærte jeg at sige om en gås til alles store fornøjelse. Den slags lærer man jo ikke sådan som bybarn eller forstadsbarn, men det er jeg så kommet efter.

Denne aflukkede gård rummer en forrygende køkkenhave, og så bure med kaniner, der i begyndelsen bliver større og større og så bliver de siden færre og færre. Desuden diverse fugle, herunder altså gåsen.

Clement er nu ikke så vild med dyr. JEg havde en idé om en kattekilling til ham, når vi fik en baby. Den blev så kørt ned - vennerne Anne og Patrice er leverandører fra deres mange gårdkattekuld - og vi måtte vente på et senere kuld året efter. Hvor det passede dårligt med vinhøsten, og året efter passede det også dårligt, så vi tog den alligevel. Ja, det vil sige, vi tog to, for de var venner, og det kan man jo ikke sådan skille ad.

 
Posted by Picasa

Desværre var den ene ikke så renlig, og desværre var det den anden, der blev kørt ned. Men siden vi fik den ene kastreret, har den været så god som dagen er lang, og selvom jeg synes, vi passer godt på hans - Milkas - linje, blev han grinet ud til juleadvendtshalløjet. Meget tyder på, at han skal på kur efter jul. Når naboen giver mad, kan det alligevel ikke lade sig gøre. Hun tror, han skal have mad, hver gang han siger miav. Nå, men skidt.

 
Posted by Picasa
Eva var nok lidt hård ved killingerne i begyndelsen, Hanne fra Åbenrå gjorde ellers, hvad hun kunne for pædagogisk at give lidt kattetække videre. Killingerne fandt sig i det, og det er faktisk først nu, at Milka river, hvis Eva ikke stopper, når han ikke gider lege mere. Normalt er de dog perlevenner. Der er ingen tvivl om, at Milka er hendes kat, i den udstrækning en kat er nogens. Han vælger hendes seng i de kolde nætter, hvor han sove inde, og sætter sig til rette bag hende altid.

 
Posted by Picasa

Det er ikke kun katte, hun kan lide. Eva er bare glad for dyr, og meget kropslig, så jeg fik den idé, at hun skulle prøve ponyridning. Med stor succes.

 
Posted by Picasa

Den dag, vi var på besøg på hestegården nedenfor landsbyen hos Marie og hendes hest, havde Eva dog trods alt respekt for højden.

Der skal ellers noget til, det var rigtig rart at opleve, at hun trods alt har grænser.

 
Posted by Picasa

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home